Patelnia aluminiowa – zalety i wady

0
175

Patelnia – jeden z najbardziej podstawowych sprzętów kuchennych, bez którego większość Polaków, czyli miłośników smażenia na głębokim tłuszczu, nie wyobraża sobie czynności gotowania. Służy ona do przyrządzania wielu potraw. Można smażyć na niej tradycyjne kotlety, jak również wykonywać bardziej skomplikowane dania kuchni indyjskiej bądź azjatyckiej. Bez dwóch zdań patelnia to nieodłączny element każdego miejsca do gotowania. A z czego powinna być wykonana, by jak najlepiej się sprawdzała? Świetnym dla niej materiałem będzie m.in. aluminium. Patelnia aluminiowa jest naczyniem niezwykle uniwersalnym, które znakomicie sprawdzi się u osób lubujących się w szybkim i bezproblemowym gotowaniu.

Niska cena

To, co najbardziej zwraca na siebie uwagę w patelniach aluminiowych, to po prostu ich cena. Podczas gdy te same naczynia wykonywane z innych materiałów potrafią kosztować nawet więcej niż dwieście złotych, ich aluminiowe wersje mogą być w sklepach aż kilkukrotnie tańsze! A do klientów oczywiście przemawia ta niższa cena. Na ogół nie chcą oni wydawać kilku stówek na coś, co i tak zużyje się z biegiem czasu lub zniszczy się pod wpływem wysokiej temperatury tłuszczu. Co prawda aluminiowa patelnia też nie wykaże się jakąś niesamowitą wytrzymałością, ale przynajmniej mniej bolesne okaże się wyrzucenie jej do kosza i zastąpienie jej nowym naczyniem.

Dobra jakość

Patelnia aluminiowa ma też oczywiście inne zalety prócz niskiej ceny. Osoby bardziej zainteresowane sztuką gotowania większą wagę będą przykładać do jej ogólnej jakości niżeli tego, ile za nią zapłacą. Na szczęście aluminium w kuchni sprawdza się fantastycznie. To materiał bardzo lekki i tym samym niezwykle użyteczny oraz funkcjonalny. Nawet kilkulatek poradzi sobie z obsługą aluminiowej patelni, podczas gdy mógłby mieć spory problem z podniesieniem naczynia żeliwnego – jeżeli więc rodzice chcą zachęcić swoje szkraby do wspólnego kucharzenia, powinni przynajmniej dla nich kupić oddzielne sprzęty wykonane za aluminium. Takie naczynia bardzo szybko będą się również nagrzewać. Pozwoli to na zaoszczędzenie czasu w trakcie przygotowywania potraw – już kilkanaście sekund wystarczy do tego, by olej całkowicie roztopił się na powierzchni aluminiowej patelni.

Trzeba jednak przyznać, że to, co dla jednych będzie zaletą, dla innych może być poważną wadą. Lekkość materiału świadczy również o jego niskiej odporności na uszkodzenia mechaniczne. Patelnia aluminiowa będzie więc zawsze bardziej podatna na odkształcenia oraz zarysowania. Trzeba mieć to na uwadze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here