Nie ma chyba lepszego sposobu na rozgrzanie się w zimowe dni od kilku łyków, a najlepiej całego kufla grzanego wina. Polacy pokochali ten napój. Dziś serwuje się go niemalże we wszystkich barach i knajpach, a w Zakopanem nie brak takich lokali gastronomicznych, które wręcz wyspecjalizowały się w tworzeniu rozgrzewających alkoholowych trunków. A jak zrobić wino grzane samodzielnie? Nie jest to trudna sztuka, jednak warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego przepisu. To od niego będzie zależeć efekt końcowy, czyli ostateczny smak grzanego wina.
Dobre grzane wino można poznać już po samym jego zapachu. Znad kubka zaczynają unosić się aromaty fantastycznych przypraw kuchennych, które nie pozostają obojętne dla receptorów umieszczonych w nozdrzach. Towarzyszy im zapach suszonych owoców, odpowiadający za słodki posmak napoju. Grzane wino przygotowane w oparciu o te podstawowe składniki na pewno zasmakuje każdemu i cudownie rozgrzeje organizm od środka. To wprost idealny napój na mroźne zimowe wieczory.
No to jak zrobić wino grzane?
Dziś nie trzeba mieć nawet minimalnego talentu kulinarnego, aby móc raczyć się takim napojem w domowych warunkach. W sklepach i hipermarketach nie brakuje bowiem tzw. „gotowców”. Wina grzane można dostać w plastikowych butelkach i kartonowych opakowaniach – wystarczy przelać je do garnka i podgrzać, aby już po paru minutach móc cieszyć się ich smakiem. Mimo wszystko warto jednak wysilić się nieco bardziej i przygotować coś podobnego samodzielnie. Smak domowego wina grzanego będzie znacznie lepszy od tego ze sklepu.
Proste przepisy
Najprostsze przepisy zwykle są najlepsze, dlatego to na nich warto bazować. Na początek ulubione wino należy przelać do większego garnka, od razu dorzucając do niego dowolne przyprawy korzenne. Można samodzielnie przygotować aromatyczną kombinację, tworząc ją m.in. z cynamonu i kardamonu, ale bardziej leniwi mogą też skorzystać z gotowych mieszanek przeznaczonych do grzańców. Wino należy jeszcze uzupełnić suszonymi owocami. Znakomicie połączą się z nim m.in. cytryny, suszone śliwki, rodzynki oraz skórka z pomarańczy. Napój trzeba też posłodzić dowolną ilością cukru bądź miodu. Gdy będzie już gorący, wystarczy przelać go do dzbanka lub od razu do kufli czy szklanek.
Grzane wino, mimo iż należy do grupy napojów alkoholowych, ma naprawdę wiele cudownych właściwości. Jego moc kryje się przede wszystkim w działaniu rozgrzewającym. Procenty w połączeniu z miodem, suszonymi owocami i przyprawami korzennymi bardzo szybko podnoszą temperaturę ciała.